Tulpenpracht terug in Deventer's stadshart

Buitenruimtes Stadshof Deventer

Buitenruimtes Stadshof Deventer

Buitenruimtes Stadshof Deventer

Buitenruimtes Stadshof Deventer

de kern

Tulpen in een reisverslag

Een koet, gelakt in zwart en ossenbloedrood, van binnen bekleed met rood laken, wordt door vier paarden voortgetrokken over natte, glimmende kasseien. Het is begin 18e eeuw als een voornaam Duits reisgezelschap onder leiding van Conrad Zacharias von Uffenbach in Deventer arriveert.

Tijdens een bezoek aan het burgemeestershuisje van de Hanzestad verwondert Von Uffenbach zich over de prachtige, bloeiende tulpentuin: een zee van bloemen in de meest intense kleuren. In zijn reisverslag schrijft hij er erg van onder de indruk te zijn. Hij kon niet vermoeden dat zijn verslag 300 jaar later de inspiratie zou zijn voor het ontwerp van twee nieuwe binnentuinen – op vrijwel dezelfde plek.

De aanpak

Groene ruimtes in de stenige stad

Tulpvormige plantvakken vol wilde tulpen, aardbeienplanten en kruiden liggen prominent in de binnenpleinen nabij het stadskantoor van Deventer. Eromheen vrijstaande kers-, appel- en perenbomen. Die leveren niet alleen plukfruit, maar hebben samen met de bloemrijke plantvakken een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders.

Kasseien paden, poorten en stegen verbinden de pleinen van dit stadshof met het centrum van de stad. Rondom de fietsenstalling verrees een muur met varens en glaskruid. Hoge beukenhagen scheiden openbaar en privéterrein. Voor bezoekers en omwonenden is het fijn verpozen op de eikenhouten banken in de binnenruimtes.

 

Intiem decor

De levendige, centrale binnenplaats doet dienst als huiskamer van de stad. Het oude burgemeestershuisje vormt nu de entree van het complex. Op het plein een vijver met strakke waterspiegel. Water klatert uit spuwertjes in de brede zitbank. Heesters, vijgenbomen en schaduwminnende planten leveren de groene toon. De blauwe regen langs de gevels voegt er iets intiems aan toe. Niet voor niets is deze binnenplaats een geliefd decor voor huwelijken.

Interessant detail

De zon bepaald

Een zonlichtstudie maakte onderdeel uit van het planproces en beïnvloedde de plek van functies en beplanting op de pleinen.

Zuidelijke binnentuin

De ruimte van de zuidelijke binnentuin wordt gevormd door de wanden van de stadwoningen aan de Polstraat en het nieuwe stadskantoor. Doordat de achtergevel geen zon vangt, noodzaakt dit tot een alternatief voor een traditionele stadtuin. Langs de stadswoningen is een strook ingericht welke dienst doet als tweede ontsluiting van de woningen. Op de zonnigste locatie van de binnentuin zijn zitelementen voorzien voor gezamenlijk gebruik door bewoners, bezoekers en ambtenaren.

Noordelijke binnentuin

De noordelijke binnentuin wordt gevormd door de stadwoningen aan de Assenstraat en het nieuwe stadkantoor. Door de verzorgde uitstraling van de gevels, de optimale zonoriëntatie en de verschillende entrees leent de tuin zich voor meer intensief gebruik. Het meest zon­nige deel wordt ingericht als een gezamenlijke verblijfsplek. Achter de woningen zijn privé-terrassen voorzien. Bloemrijke beplanting geeft de tuin haar structuur. Een veelheid aan eetbare planten geeft de tuin een bijzondere betekenis voor omwonenden en ambtenaren.

project data

Titel: Buitenruimtes Stadhuis Deventer

Locatie: Deventer centrum, NL

Omvang: 4409 m2

Opdrachtgever: Gemeente Deventer

Aannemer:

Samenwerking: Neutelings Riedijk Architecten

Looptijd: 2012-2015

Type: Schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestek

Beeldcredits: BoschSlabbers, Hans van Bockel, Jan van de Ven, Gemeente Deventer

Projectcode: ZS 12-11