Oranje serpentine door tien landschappen

Leisure Lane

Leisure Lane fietsroute Parkstad Limburg

Leisure Lane fietsroute Parkstad Limburg

Leisure Lane fietsroute Parkstad Limburg

Leisure Lane fietsroute Parkstad Limburg

de kern

Je moet hem gezien, gelopen of gefietst hebben.

De huidige groengebieden in Parkstad zijn zeer matig beleefbaar en bereikbaar. Ze zijn niet of nauwelijks met elkaar verbonden waardoor de huidige recreant altijd voor lange delen door stedelijk gebied fiets. Daarnaast kent Parkstad door een slechte verbinding met het ommeland een tamelijk geïsoleerde ligging. De regio kent een zeer laag fietsgebruik als je het in Nederlands perspectief zet. Alle reden om een nieuwe route te realiseren in Parkstad. Een hoogwaardige attractieve route die iets toevoegt aan de regio, iets toevoegt aan het toeristisch recreatief product, een route waar je van opkijkt en door verrast raakt. Een route die je brengt op plaatsen die je niet verwacht had. Een route die het unieke landschap van Parkstad etaleert. Een route die je moet zien, lopen of fietsen.

de aanpak

Eenheid en verscheidenheid

De grootste kwaliteit in parkstad is de diversiteit aan landschappen en de verschillende culturele activiteiten die zich kort op elkaar afwisselen. De nieuwe route heeft de perfecte ligging gekregen. Hij voert langs de verschillende landschappen, groengebieden, cultuurhistorische elementen, bijzondere objecten en IBA projecten. Hij haakt aan bij bestaande routes en maakt het mogelijk door aanpalende lussen de omgeving verder te ontdekken. Door eenheid en verscheidenheid op de juiste manier in te zetten is de route zowel attractief als herkenbaar.

Het pad zelf is vormgegeven als sterk continu beeld. Het pad is 4m breed en krijgt een oranje serpentine die gedurende de hele route de recreant meeneemt op een bijzondere tocht. Informatie- en wegwijsborden langs de route zijn ontworpen binnen een herkenbare huisstijl.

Wanneer de recreant door één van de 10 verschillende landschappen voert wordt deze herkenbaar door veranderende omgeving, bermen en anders vormgegeven rustplekken (met beperkt palet aan materialen). Op de route liggen vanuit Nuth bezien, een beekdal, een oud mijnspoor, bruinkoolwinning, heidevelden, zilverzandgroeves, mijnkolonies, Park Gravenrode (Wilhelminaberg), Landgoed Erenstein, hellingbossen en een agrarisch landschap met beekdal.

De fiets 3-daagse

Essentieel bij het nadenken over de Leisure Lane in Parkstad is deze met elkaar te beleven want als je de route aflegt weet je precies waar het landschap omhoog gaat, waar de mooie plekken zijn en de adembenemende uitzichten. In een fiets 3daagse is met betrokkenen, waaronder gemeenten, provincie, IBA Parkstad en recreatiedeskundigen, de route beleefd en doordacht. In het veld is met elkaar gesproken over de mogelijkheden en uitdagingen van de Leisure lane.

 

Meer informatie:

Provincie Limburg – Leisure Lane

IBA Parkstad – Leisure Lane

project data

Titel: Leisure Lane fietsroute Parkstad

Locatie: Parkstad, Limburg, NL

Omvang: 21,5 km

Opdrachtgever: IBA Parkstad

Looptijd: 2016

Type: Visie

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: bs-L 16-32