Natuurgevuld zorglandgoed op de rand van Hilversum

Zorgpark Monnikenberg

Zorgpark Monnikenberg & Tergooi Hilversum

Zorgpark Monnikenberg & Tergooi Hilversum

Zorgpark Monnikenberg & Tergooi Hilversum

Zorgpark Monnikenberg & Tergooi Hilversum

De Kern

Zorgpark Monnikenberg

De Monnikenberg is een prachtig gebied met bossen, open cultuurgrond, een landgoed, en diverse (zorg)functies op de rand van Hilversum.

Op het vroegere landgoed Heidepark, in de volksmond Monnikenberg genoemd, zijn verschillende ontwikkelingen aan de gang. Tergooi ziekenhuizen wil nieuwbouw plegen, Merem behandelcentrum wil zich vernieuwen en het Goois Natuurreservaat is bezig met de ontwikkeling van ecoducten. Daarnaast kunnen er in de toekomst verschillende woningen gebouwd worden.

Om de ontwikkelingen te stroomlijnen is er in samenwerking met SVP Architectuur en Stedenbouw een masterplan, beeldkwaliteitsplan en een ontwerp voor de buitenruimte opgesteld.

 

Plankaart
Aanpak

Het huidige terrein kenmerkt zich door een weldadige groene sfeer. Het klooster en haar omgeving, de lanen, de bossen en de weides van het vroegere landgoed geven het gebied een lommerrijke serene rust. In het schetsontwerp wordt deze sfeer behouden en versterkt. Daarnaast moeten de toekomstige zorggebouwen met zijn complexe logistiek helder functioneren en opgenomen worden in zijn omgeving. Zo, zodat de omgeving een positief effect heeft op de welzijn van de mensen die daar verblijven.

Lagen

Om dit effect te maximaliseren is er gebruik gemaakt van de groene onderdelen die het gebied te bieden heeft. Zo wordt; de omlijsting van het bos afgemaakt, men bevindt zich in het bos; de oude landgoed lanen opgepakt en verder aangevuld; vroegere weides vergroot en nieuwe dwarsverbanden gelegd. Vanuit de gebouwen is het bos goed beleefbaar maar is eveneens vrij toegankelijk; men kan er wandelen, revalideren en zelfs behandeld worden.

Meer informatie is te vinden op planmonnikenberg.nl

Concepten voor zorgpark Monnikenberg Hilversum

Project data

Titel: Zorgpark Monnikenberg

Locatie: Hilversum, NL

Omvang: 25 ha

Opdrachtgever: Tergooi Ziekenhuizen, Merem behandelcentra, HPG en GNR

Samenwerking: SVP Architectuur en Stedenbouw; Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw; MIX architectuur, PTG Advies; en GVM Ontwikkeling en Management

Looptijd: 2011-2019

Type: masterplan, inrichtingsplan, investeringsraming, ontwerp VO, DO

Beeldcredits: BoschSlabbers, SVP, Wiegerinck

Projectcode: HT 09-20