Landschap niet ver weg

Bravis ziekenhuis Roosendaal

Bravis ziekenhuis Roosendaal

Bravis ziekenhuis Roosendaal

Bravis ziekenhuis Roosendaal

Bravis ziekenhuis Roosendaal

De kern

Onderdeel van landschapspark

Zicht op natuur draagt bewezen bij aan het welzijn van de patiënt. Daarom is In het nieuwe Bravis ziekenhuis in Roosendaal het landschap nooit ver weg. Het ontwerp speelt in op de kwaliteiten die het aangrenzende, nieuwe landschapspark De Bulkenaar -naar ontwerp van Karres+Brands-  biedt. Door een voortdurende dialoog te bevorderen tussen het gebouw en de natuur, waarbij alle zintuigen worden betrokken, wordt het ziekenhuis een naadloos onderdeel van het nieuwe landschapspark.

de aanpak

Klaverblaadjes

De vorm en ligging van de vier ‘getrapte klaverblaadjes’ van het gebouw zorgen voor optimaal gebruik van daglicht en zicht op de groene omgeving. Door de uit elkaar liggende vleugels loopt het landschapspark door tot aan het hart, letterlijk tot de gevel en in het gebouw. De getrapte vorm van de bouwdelen biedt ruimte voor daktuinen en zorgt voor maximaal zicht op het landschap. De plattegrond van het gebouw en de terugspringende verdiepingen zorgen ook voor meer daglicht binnen. Op de begane grond is een restaurant, met een terras dat uitwaaiert in landschapspark de Bulkenaar. De buitenruimte van Bravis wordt een echte healing environment, waar bewegen, gezondheid, rust, ruimte, landschap en natuur tot in het ziekenhuis beleefbaar zijn.

 

Grenzeloos landschapspark

De cruciale structuren van het landschapspark worden doorgezet rond het nieuwe ziekenhuis. Samen met de landschapstypen plantage-bos- beekvallei verankeren ze het ziekenhuis in het landschapspark. Wandel- en fietspaden op de ziekenhuiskavel en het landschapspark vormen een gezamenlijk netwerk. Ook de materialisering van de paden zijn gelijk zodat een integraal geheel ontstaat.

de uitwerking

Healing environment

Middels een 4-tal ontwerpprincipes creëren we een ‘healing environment’ en een ’healthy environment’. We zorgen voor een prettige, groene aankomst met seizoensbeleving, alle patiëntendelen zijn gericht op het park met uitzicht op groen, het park stroomt middels groenstroken, atrium en patio’s door tot in het ziekenhuishart en de buitenruimte nodigt uit tot bewegen, middels een beweegtuin en goede routing. Vanaf het zuid georiënteerde parkterras is het voor iedereen genieten van het parkleven.

 

Rugdekking

Een stevige bosstrook op en naast de ziekenhuiskavel zorgt voor een buffer en filter ten opzichte van de snelweg A58. Door het aanplanten van o.a. ratelpopulier in deze strook creëren we een natuurlijk geluidsbuffer. Uitlopers van deze bosstrook geleden de medewerkersparkeerplaats (ca 900 plaatsen) ruimtelijk. De logistieke afwikkeling is compact vormgegeven zodat het zich nestelt in de landschapsstructuren, waarbij het verharde oppervlakte beperkt blijft.


bijzonder detail

Samenspel van peil en berging

Grondbalans, bouwpeil en waterberging vormen een samenhangend geheel. Het hele terrein zal ruim 5000 m3 water kunnen bergen tussen de parkeervelden en in bekkens. Het maaiveldparkeren voor medewerkers krijgt een bijzonder groene uitstraling o.a. door het gebruik van grasdoorgroeiverhardingen en infiltratiezones.

Voor het Bravis ziekenhuis hebben wij in samenwerking met Team aan de Schie architecten (Vakwerk Architecten en architectenbureau cepezed), ABT en Deerns na het schetsontwerp ook het voorlopig ontwerp opgesteld. Met het ontwerpteam gaan we nu aan de slag met het definitief ontwerp dat rond de zomer van 2024 gereed zal zijn.

project data

Titel: Bravis ziekenhuis Roosendaal

Locatie: Roosendaal

Omvang: 10 ha

Opdrachtgever: Bravis Ziekenhuis

Samenwerking: Team aan de Schie (samenwerking Vakwerk architecten en Cepezed) , ABT, Deerns

Looptijd: 2022-2024

Type: Buitenruimte ontwerp SO-VO-DO

Beeldcredits: BoschSlabbers, Team aan de Schie

Projectcode: BS22-029