Brabants landschap geeft herstel

Brabants landschap geeft herstel

Amphia Ziekenhuis Breda

Amphia Ziekenhuis Breda

Amphia Ziekenhuis Breda

Amphia Ziekenhuis Breda

de kern

Zicht op een stukje natuur

Boomtakken die licht bewegen in de wind, gefilterd zonlicht door de bladeren dat schaduwen maakt op de muur, vogels tussen de varens. Wanneer mensen uitzicht hebben op natuur liggen ze korter in het ziekenhuis dan wanneer ze uitkijken op een muur. En als het ziekenhuis in een groene omgeving ligt, gaan patiënten en medewerkers eerder naar buiten voor een ommetje, wat bijdraagt aan welzijn.

Het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda is ontworpen als ‘helende omgeving’. Wij hebben voor dit project de volledige buitenruimte mogen inrichten (van ontwerp tot bestek), inclusief het ontwerp van de binnentuinen en de ontwikkeling van een waterhuishoudkundig plan.

de aanpak

Brabantse bostuinen

Van buitenaf zijn ze niet zichtbaar, maar een groot deel van de sfeer van het ziekenhuis wordt bepaald door de zeven nieuwe patio-tuinen. De drie bouwdelen met verpleegafdelingen en poliklinieken hebben elk een eigen binnentuin met een eigen karakter. Alle patiënten hebben hierdoor zicht op een rustgevende groene buitenruimte. We ontwierpen de tuinen als gestileerde boslandschappen, geïnspireerd op de verschillende bossen uit de omgeving van Breda. Deze patio’s zijn in de eerste plaats kijktuinen, die vanuit de behandel- en wachtkamers goed zichtbaar zijn. Om de privacy te garanderen voorzien we de tuinen van schegvormige stapelmuren. Tegen deze muren wordt het landschap omhoog getrokken. Hierdoor wordt het zicht op de overzijde van de tuin geweerd en kan het boslandschap zich ten volle tonen.

mooi detail

Een waardevolle groene mantel

De landschappelijke schil rond het ziekenhuis stimuleert actief gebruik van de buitenruimte en heeft ecologische waarde. Een glooiend bloemrijk landschap met houtwallen, slingerende wandelpaden en fraaie zitmuurtjes plaatsen het ziekenhuis in een parkachtige setting, waar patiënten en medewerkers makkelijk een ommetje maken. De aanplant van een grote verscheidenheid aan losverspreide bomen en een doorlopend tapijt van bloemrijke kruiden zorgen dat het hele gebied één natuurlijke basis krijgt met veel samenhang. De grote waterpartij zorgt voor openheid en afbakening van het ziekenhuisterrein. De auto oogt te gast in dit landschap.

Het entreeplein Amphia ziekenhuis is de plek waar alle verkeersstromen samenkomen. Centraal op het plein is tussen scheggen van haagblokken en bloemrijke perken een aangename ruimte vormgegeven. Een plek om tot rust te komen nabij de hoofdentree van het ziekenhuis.

mooi detail

Ziekenhuiskruis

BoschSlabbers heeft het ontwerp van de buitenruimte van het Amphia Ziekenhuis van het eerste schetsontwerp tot aan de details zoals straatverbanden en maatwerk paaltjes vormgegeven. Bijzonder aan het ontwerp van de afzet- en verlichtingspaaltjes is de kruisvorm, die geïnspireerd is op het ziekenhuiskruis. In de verlichtingspalen zijn vier sleuven aangebracht: drie met sfeerverlichting en een sleuf met strooilicht dat gericht is op het voetpad. ‘s Avonds en in de donkere wintermaandenis de buitenruimte hierdoor sfeervol verlicht. Daarnaast kunnen bij 5 palen kunnen e-bikes worden opgeladen.

Project data

Titel: Buitenruimte Amphiaziekenhuis Breda

Locatie: Breda, NL

Omvang: 15 ha

Opdrachtgever: Stichting Amphia

Samenwerking: Wiegerinck (architect), Deerns (installatietechniek), cm3 (verlichtingspalen)

Looptijd: 2013-2024

Type: Buitenruimte ontwerp SO-VO-DO

Duurzaamheid: BREEAM Very Good (ontwerp)

Beeldcredits: BoschSlabbers, Jeroen Musch, Wiegerinck, cm3

Projectcode: ZT 13-07