Spiegelvijver voor Deventers stadhuis

Burgemeestershof Stadhuis Deventer

Burgemeestershof Stadhuis Deventer

Burgemeestershof Stadhuis Deventer

Burgemeestershof Stadhuis Deventer

De kern

Sterke samenwerking

Het ontwerp van Neutelink Riedijk voor het stadhuiskwartier sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, steegjes, gangen en poorten.

BoschSlabbers maakte, in nauwe samenwerking met de architect, de ontwerpen van schets tot bestek voor zowel de ‘open’ Burgemeestershof als de semi-publieke stadstuinen ten noorden en zuiden van het Stadhuiskwartier.

de opzet

Rond hoven en stegen

Het gebouw is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen hoven waar inwoners, bezoekers en medewerkers van de gemeente elkaar kunnen ontmoeten; een open hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof, de centrale hal. Nieuwe routes en stegen met verrassende groene ruimtes maken dit een zeer doorwaadbare onderdeel in het stenige stadsweefsel.

de uitwerking

Intiem decor

De levendige, centrale binnenplaats doet dienst als huiskamer van de stad. Het oude burgemeestershuisje vormt nu de pronkstuk van het hof en wordt gebruikt als ondertrouwzaal. Op het plein ligt een spiegelvijver met strakke waterspiegel, die de sprekende gevels prachtig reflecteren. Water klatert uit spuwertjes in de brede zitbank. Heesters, vijgenbomen en schaduwminnende planten leveren de frisse, groene toon. De blauwe regen langs de houten arcaden van de gevels voegt er iets intiems aan toe en versterkt het ‘mediterrane tintje’ van het gebouw. Niet voor niets is deze binnenplaats een geliefd decor voor huwelijken.

project data

Titel: Buitenruimtes Stadhuis Deventer

Locatie: Deventer centrum, NL

Omvang: 490 m2

Opdrachtgever: Gemeente Deventer

Aannemer:

Samenwerking: Neutelings Riedijk Architecten

Looptijd: 2012-2015

Type: Schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestek

Beeldcredits: BoschSlabbers, Hans van Bockel, Jan van de Ven, Gemeente Deventer, Jeroen Musch

Projectcode: ZS 12-11