Zwemmen tussen zeedennen en helmgras

Zwemmen tussen zeedennen en helmgras

Duintuin Dishoek

Duintuin Dishoek

Duintuin Dishoek

Duintuin Dishoek

de kern

Zwevend op het kruispunt tussen duin en bos

Omringd door duinroos en helmgras hangt het huis nét iets boven de oppervlakte. Een lichtvoetige vakantievilla, opgaand in de duinzoom. De mens lijkt ver weg, maar is verrassend dichtbij. Het natuurlijke is namelijk juist door hem gecreëerd, om zo zijn eerdere handelen uit te vlakken. En het gebied terug te geven aan de natuur. Verdwaalde coniferen en iepen maakten plaats voor vlier en bosanemone, die hier thuis zijn.

De geur van duinroos komt je van verre tegemoet. En blijft bij je, in de hele omgeving rond het huis. Doornstruiken maken hekwerk overbodig – ze vormen een natuurlijke afscheiding langs het zandpad, dat duin en bos verbindt. De dennenbomen wandelen als het ware de tuin in. Aan hen nu de taak om te doen waar ze goed in zijn: groeien en bloeien. De mens heeft ruimte geboden. De beurt is nu aan de natuur.

Reliëfplan duintuin Dishoek
Jan van Minnebruggen

“De natuur krijgt hier van ons hulp bij een nieuwe start. De rest vult zij zelf in, en dat kan alle kanten op. Zo simpel, dat maakt het perfect.”

– Ontwerper Jan van Minnebruggen, BoschSlabbers

De aanpak

Minimalistisch en als vanzelfsprekend

Een perceel in de binnenduinrand van Walcheren; een van de mooist denkbare plekken om een huis te bouwen. Dus laten we de plek spreken. De duintuin is ontworpen alsof er nooit enige menselijke ingreep heeft plaatsgevonden: nutriëntenarm duinzand is toegevoegd, alleen inheemse duinsoorten zijn gebruikt, het reliëf is aansluitend op het omringende reliëf gemodelleerd.

Minimale ingrepen zijn toegepast om de tuin zo natuurlijk mogelijk te laten zijn. Zo sluit ze onzichtbaar aan op het omliggende natuurgebied van Staatsbosbeheer. Niet passende beplanting zijn verwijderd en het bos is beperkt gedund, inheemse soorten zijn aangeplant. Bodembedekkers als bosanemoon groeien onder de bomen. De toegang is verlegd voor een mooiere entree en een klein vroonlandje is omgevormd tot duinkom.

Duintuin Dishoek

project data

Titel: Duintuin villa Dishoek

Locatie: Dishoek, Walcheren, Zeeland, NL

Omvang: 0,3 ha

Opdrachtgever: Particulier

Samenwerking: Storimans Wijffels architecten

Looptijd: 2007-2008

Type: tuinontwerp, beplantingsplan, uitvoeringsbegeleiding

Beeldcredits: BoschSlabbers, Jeroen Musch

Projectcode: ZT 07-08