Vruchtbaar herstel voor monumentale moestuin

Historische moestuin Hydepark

Moestuin Hydepark Doorn

Moestuin Hydepark Doorn

Moestuin Hydepark Doorn

Moestuin Hydepark Doorn

De Kern

Historisch pareltje opgepoetst

Via een bijna verborgen toegangsweg en bospaadje ontdek je de bijzondere ommuurde moestuin Bartiméus met rosarium, kassen en een theehuis. Hier ligt de monumentale moestuin van het Rijksbeschermde buitenplaatsencomplex Hydepark. Stichting Bartiméus, een instelling voor mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking, is eigenaar en vroeg BoschSlabbers voor het gehele terrein  een structuurplan en een plan voor de buitenruimte op te stellen. Onderdeel hiervan was herontwerp voor de historische moestuin die jarenlang in de vergetelheid was geraakt.

 

de aanpak

Moestuin

Op het terrein in Doorn ligt ook een 6000 m2 grote  historische moestuin. Deze tuin hoorde bij het oorspronkelijke tuinontwerp voor Hydepark van Hendrik Copijn en heeft de monumentenstatus. Met subsidie van de Provincie Utrecht en Vereniging Bartiméus zijn de kassen en tuinmuren volgens het historische voorbeeld hersteld. BoschSlabbers vervaardigde het ontwerp voor het rosarium, de aparte groentetuin, weide, snoezel- en stiltetuin. Daarnaast is er een nieuwe padenstructuur aangelegd die aantakt op de routes op het omliggende terrein en het terrein toegankelijk maakt voor de cliënten van Bartiméus.

interesssant detail

Over palm, perzik en vijg

De muren van de tuin zijn geheel blijven staan en gerestaureerd. Nu staan daarlangs de zogenoemde spalierhekken voor het leifruit. In de muur zit een stookhuisje waar een kachel stond om de palmenkas te verwarmen. Daarnaast zijner een aantal broeibakken. Deze werden gebruikt om de landgoedbewoners gedurende het hele jaar te voorzien van groenten. Daar werden ook de bloemen voor in huis en de planten voor de borders rondom het huis gekweekt. Aan de rand van de muur staat de druivenkas en in het centrum van de tuin de perzikenkas. En natuurlijk de vijgenkas.

Project data

Titel: Terreininrichting historische moestuin Bartiméus Hydepark

Locatie: Doorn, NL

Omvang: 6000 m2

Opdrachtgever: Stichting Bartimeus

Looptijd: Ontwerp 2006-2010; Realisatie 2008-2014

Type: inrichtingsplan, advies realisatie, definitief ontwerp

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: ZT06-08, ZT08-11, ZT09-03