Vloeiende lijnen aan de voet van een iconisch gebouw

Vloeiende lijnen onder een iconisch gebouw

Binnentuin State Amsterdam

Binnentuin State Amsterdam

Binnentuin State Amsterdam

Binnentuin State Amsterdam

de kern

Een ontspannen binnentuin onder State

Hij is niet te missen, in het Amstelkwartier, op de kop van de Weespertrekvaart, de ranke gestroomlijnde toren van ZZDP architecten. De toren heeft een herkenbare horizontale belijning, de belijning loopt vloeiend door via soepele rondingen in de langgerekte lager gelegen verdiepingen.

Deze vormentaal is doorgezet in de plattegrond van de binnentuin. Verschillende sierborder niveaus verspringen in net verschillende richtingen van elkaar en gaan samen een vrolijk lijnenspel met elkaar aan.

 

de aanpak

Door de tuin loopt een centrale lijn, deze ‘backbone’ ontsluit de bergingen, private tuintjes, gemeenschappelijke delen, centrale entree en vluchtdeur. Op sommige plekken hebben de sierborders meer maat richting het centrale pad. Hierdoor ontstaan twee gemeenschappelijk zitplekken, één aan de loop van het pad en de ander wat meer in de luwte omsloten door de uitstulpende borders. Op het hoogste niveau zijn de borders ingeplant met Japanse sierkers, in het voorjaar levert dit een schitterend bloeiend beeld op, daarnaast breekt deze massa met het lange doorgaande karakter van de tuin en geven ze afscherming naar de naastgelegen buurtuinen.

“Slim ruimtegebruik zorgt voor een optimale invulling en een diversiteit aan plekken, zeker gezien de bijzondere afmeting van de tuin.”

–  René Bosch, Landschapsontwerper

STATE binnentuin plankaart

project data

Titel: STATE Binnentuin Amstelkwartier

Locatie: Amstelkwartier, Amsterdam, NL

Omvang: 0,5 ha

Opdrachtgever: VORM Ontwikkeling BV

Aanleg: Binder Groenprojecten

Architectuur: ZZDP Architecten

Looptijd: 2016-2019

Type: SO-DO

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: bs-T 16-13