Wonen op een eigentijdse enk

Valkhof Barneveld

Valkhof Barneveld

Valkhof Barneveld

Valkhof Barneveld

Valkhof Barneveld

de kern

De Enk als vanzelfsprekend onderdeel van de Gelderse Vallei

‘De Enk’  wordt een nieuw eigentijds woonmilieu binnen Barneveld, met een bijzonder eigen gezicht. Het karakter van deze nieuwe buurt is ontleend aan het kleinschalige landschap van de Gelderse Vallei. Landschapselementen zoals bomen en boomgroepen, hagen, hoogteverschillen, greppels en “keuterboerderijen” met schuren domineren het beeld van De Enk. Dit landschappelijke beeld wordt in alle facetten van de ruimtelijke expressie vertaald, van  de keuze voor het soort beplanting tot het materiaal van de verharding en de detaillering van de gebouwen. Maar ook de ruimtelijke opzet doet denken aan de Gelderse Vallei, een centrale open ruimte waaraan alle woningen gesitueerd zijn. Een plek waar bewoners als vanzelfsprekend samenkomen en verblijven. Een centrale entree geeft toegang tot een gezamenlijk te gebruiken rijbaan die alle woningen verbindt. Door omliggend water hebben alle woningen kwaliteit aan beide zijden.

Nieuws - 06 jun 2017

Valkhof Barneveld

De Valkhof in Barneveld is een schoollocatie omgeven door lommerrijk groen en een royale singel. BoschSlabbers heeft voor Bolton een stedenbouwkundig plan gemaakt dat gestoeld is op de kracht van de locatie en het typische landschap van de Gelderse Vallei. Een plan waarbij ontmoeting en meerwaarde creëren voor bewoners en omgeving het leidmotief is. Dit […]

Bekijk Valkhof Barneveld

Nieuws - 06 jun 2017

Valkhof Barneveld

De Valkhof in Barneveld is een schoollocatie omgeven door lommerrijk groen en een royale singel. BoschSlabbers heeft voor Bolton een stedenbouwkundig plan gemaakt dat gestoeld is op de kracht van de locatie en het typische landschap van de Gelderse Vallei. Een plan waarbij ontmoeting en meerwaarde creëren voor bewoners en omgeving het leidmotief is. Dit […]

Bekijk Valkhof Barneveld

de aanpak

Alzijdig

De Enk munt uit in alzijdigheid. Het plan is stedenbouwkundigkundig alzijdig georiënteerd door de enigszins verhoogde, omhaagde woonerven, die ruim gesetteld zijn in een riant groen landschap. Door de omhaging hebben de woonerven op zichzelf al een alzijdigheid met een eenduidig groene uitstraling. Binnen de woonerven en rondom de centrale ruimte zijn de woningen zo geplaatst en geschakeld dat er naar alle richtingen entrees en zichtzijden van de woning aanwezig zijn. Gericht op de omliggende wegen, maar ook de centrale ruimte en de doorkruisende paden. Dit resulteert in een warm welkom en een goede sociale controle in de buurt. Door de zichtzijde van de woningen verschillend te oriënteren, wordt zoveel mogelijk voorkomen dat achterzijden van woningen domineren op de centrale ruimte of langs de rondgang langs het water. Daar waar er stedenbouwkundig minder aanleiding is, hebben we gekozen voor een optimale verkaveling ten aanzien van de bezonning. De woningen zijn zo ontworpen dat deze zich alzijdig laten lezen. Door de afgeschuinde hoeken, de dakvlakken en de charmante materialisering doen de woningen warm en landelijk aan. Verder is het gebied maximaal doorwaadbaar met wandel- en fietsroutes waardoor de woningen ook vanaf verschillende kanten te lezen en te beleven zijn.

Interessant detail

Voorbereid op de toekomst

De noord, west en oostzijde van het plangebied zijn door water omringd. Aan de zuidzijde is een wadi voorzien die water vertraagd afvoert naar het oppervlakte water. Het water wordt door het plangebied zichtbaar naar deze wadi afgevoerd.  Dit element zorgt ervoor dat de verhoogde Enk los ligt van zijn omgeving en na heftige regenval omringd wordt door water.

project data

Titel: Valkhof Barneveld

Locatie: Barneveld, NL

Omvang: 1,5 ha

Opdrachtgever: Bolton Ontwikkeling

Samenwerking: Onix architecten

Aannemer: Bolton Bouw

Looptijd: Ontwerp 2016, uitvoering 2020

Type: tender, schetsontwerp tot definitief ontwerp

Beeldcredits: BoschSlabbers, Colordot

Projectcode: Bs-S 16-33