Zilte zeelucht waait door de woonkamer

Zilte zeelucht waait door de woonkamer

Zeehospitium Katwijk

Zeehospitium Katwijk

Zeehospitium Katwijk

Zeehospitium Katwijk

De kern

Duin tot aan de drempel

Verscholen in de Katwijkse duinen liggen de terreinen van het voormalig Zeehospitium. Deze huisvest sinds jaar en dag een instelling voor mensen met een geestelijke en lichamelijke beperking: Het Raamwerk.

Op het terrein zijn 350 nieuwe woningen gebouwd; 124 voor zorgcliënten van Het Raamwerk, de overige zijn ‘voor de markt’ gerealiseerd.

In dit plan hebben de duinen ‘de lead’; de woningen zijn te gast in het duinlandschap en het parkeren vindt vrijwel volledig onder het duin plaats. De bebouwing plooit zich naar het duinlandschap, de gebouwen staan lichtvoetig in het landschap of vloeien mee met de rondingen van het duin.

Het materiaalgebruik is afgestemd op het kleurenpalet van de duinen. Hierbij is gekozen voor materialen die onder invloed van de zilte wind mooi verouderen. Die met de tijd interessanter worden.

De woningen staan met de voeten in het zand, omgeven door wuivend helmgras en geurende duinrozen. In plaats van tuinen hebben zij royale terrassen. Hierdoor loopt het duin tot aan de drempel van de woning.

 

Aanpak

Optimaal inspelen op de unieke ligging

Hier woon je áán zee, ín de duinen, voel je de warmte van het zand en ruik je de zee. Het hele ontwerp is gebaseerd op het optimaliseren van de kustbeleving.

Bestaande laagtes en beplantingen zijn geïntegreerd in het ontwerp. Ook de bebouwing in de duinen is gericht op het versterken van de kustsfeer. De ruwe gele metselsteen, de brede overstekken, de groene daken en het verwerend hout zijn in harmonie met het duinlandschap en appeleren aan het kustgevoel.

Schetsontwerp plein
INTERESSANT INZICHT

Integratie

Het resultaat is een bijzondere en tegelijkertijd heel gewone wijk, waarin alles draait om integratie. Integratie van duin en bebouwing, maar ook van valide en minder valide bewoners, van mensen die zijn aangewezen op intensieve hulp tot mensen die op eigen benen kunnen staan. De buurt is veilig en leefbaar voor alle doelgroepen; van de minder valide bewoner tot en met de kinderen die hier ook wonen en spelen. Er staat geen hek om het terrein, alle wegen zijn doorgaand en de buurt is volledig openbaar.

 

Een plek voor helm en hagedis

Wonen ín de duinen is ook wonen mét de natuur. De bestaande natuur is gekoesterd. Dat begon al voor de bouw, toen alle duinhagedissen zijn gevangen en verhuist naar het aanliggend natuurgebied.

Om in het plan de natuur zoveel mogelijk ruimte te geven is het verhard oppervlakte geminimaliseerd. Om de natuur robuust te maken is geïnvesteerd in verbeterde verbindingen met de omgeving. Zoals de aanleg van een faunapassage onder de Schuitegatstraat.

Beplanting Zeehospitium
Beplanting helmgras Zeehospitium

Project data

Titel: Zeehospitium Katwijk

Locatie: Katwijk, NL

Omvang: 12 ha

Opdrachtgever: Het Raamwerk

Aannemer: Terrein: Van Eijk, Leiden, daktuin: Van Ginkel, Veenendaal

Samenwerking: Groosman architecten

Looptijd: 2005-2015

Type: Stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitsplan, inrichtingsplan

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: HT 07-06