De mooiste van de Carnegielaan

De mooiste van de Carnegielaan

Tuinontwerp stadsvilla Den Haag

Tuinontwerp stadsvilla Den Haag

Tuinontwerp stadsvilla Den Haag

Tuinontwerp stadsvilla Den Haag

de kern

Huis en tuin stralen weer

Van villa naar kantoor naar appartementen

Het pand aan de Carnegielaan 1 in Den Haag is van oorsprong een vrijstaande villa uit begin 20e eeuw. De villa grenst direct aan de tuinen van het Vredespaleis en ligt nagenoeg aan de Haagse Beek op de rand ban bospark Sorghvliet.  De villa ligt hiermee op de overgang tussen stad naar natuur.

De villa’s in deze omgeving werden ooit gebouwd als royale woonhuizen voor welgestelde families die in de stad toch ‘buiten’ wilden wonen.  Later bleken de meeste van deze gebouwen te groot voor particuliere bewoning door 1 gezin. Transformatie tot kantoor volgde  in de jaren 60 samen met een bijbehorende aanbouw.

De tweede transformatie

Met veranderende wensen ten aanzien van kantoorruimte en de hernieuwde belangstelling om in de stad toch ‘buiten’ te wonen heeft nu een tweede transformatie plaatsgevonden.  De aanbouw uit de jaren 60 maakt plek voor een nieuwbouwdeel naar ontwerp van Braaksma Roos architecten. Zij hebben het geheel getransformeerd tot hoogwaardige appartementen die opnieuw plek maken voor bewoning.

Een dichtgegroeide, donkere plek zonder lucht en ruimte maakt plaats voor een tuin met nieuwe allure. Huis en tuin stralen weer, samen zijn zij weer de mooiste aan de statige Carnegielaan. De overgang tussen stad en natuur komt terug in het ontwerp en worden met elkaar verbonden via zichten en lange lijnen in de tuin.

de oplossing

Seizoensdynamiek, kleur en geur.

Voorkant met allure

Aan de straatzijde staat de oude villa weer met haar voeten in het gras. De inrichting is eenvoudig en representatief, is er op gericht de villa weer te laten stralen aan de weg. Een lage haag, de prachtige oude beuk die na een goede boomchirurgische verzorging weer tientallen jaren meekan en een heerlijk ruikende opvallende meerstemmige magnolia. Weelderig bloeiende borders voegen extra seizoensdynamiek, kleur en geur toe. De nieuwe entree leidt naar de ondergrondse parkeergarage met bergingen, bevindt zich onder een langgerekte vijver waardoor deze uit het zicht is.

Zonnige zuidzijde

De zuidwestzijde is de zonnige kant van het gebouw. Smalle wandelpaden leiden door de sierborders en langs een elegante lange smalle vijver richting de achtertuin. In de achtertuin ligt het collectieve terras, omsloten door middelhoge beukenhagen met een fijne rugdekking van Rododendrons. Teruggekeken over de ranke vijver weerspiegelt de toren van het Vredespaleis is het water. Naast het collectieve terras ligt de landgoedtuin, die elementen ontleent aan het achtergelegen landgoed. Hier staan grillige zomereiken in een schaduwminnende onderbeplanting van hedera waaraan daslook en boshyacinth als voorjaarsbloeiende stinzeflora zijn toegevoegd.

Functionele  noordzijde

Aan de noordzijde voert een breed gebakken klinkertapijt naar de hoofdentree en het bezoekersparkeren. Deze kant ligt meer op de schaduw, de beplanting is daar op afgestemd. Aan deze zijde zijn nieuwe eiken aangeplant.

Achter de nieuwbouw

Aan de voet van de nieuwbouw ligt een verdiept terras, te bereiken vanuit de woning of vanuit de tuin via een  getrapte aangelegde border. De verdiepte tuin,  met een vloer van fijn Maasgrind, wordt omsloten door een licht hellende muur van lange gebakken metselsteen.

 

“Je proeft weer de grandeur van de oorspronkelijke bedoeling, maar nu op een eigentijdse manier. Oud en nieuw gaan perfect samen, dat in combinatie met een geraffineerde detaillering. Heel erg leuk dat daar in dit ontwerp ruimte voor was.”

–  René Bosch, landschapsontwerper

project data

Titel: Tuinontwerp stadsvilla Carnegie

Locatie: Carnegielaan 1, Den Haag

Omvang: 4.650 m2

Opdrachtgever: Castellum Projectontwikkeling BV

Samenwerking: BraaksmaRoos architecten

Aannemer: de Vries en Verburg, Burgland Bouw

Looptijd: 2017-2019

Type: inrichtingsplan (tot en met DO), uitvoeringsbegeleiding

Beeldcredits: BoschSlabbers, BraaksmaRoos, Masccompany, Arjen Veldt

Projectcode: bs-T 16-07