Stevig bos en sierlijk water voor landgoed tussen dorp en delta

Landgoed tussen dorp en delta

Landgoed Pluimpot St. Maartensdijk

Landgoed Pluimpot St. Maartensdijk

Landgoed Pluimpot St. Maartensdijk

Landgoed Pluimpot St. Maartensdijk

de kern

Het Zeeuwse dorp Sint Maartensdijk ligt al lang niet meer aan de dijk. Natuurgebied de Pluimpot met haar oude kreekrestant verbindt het dorp prachtig met de kust en het strandje bij Gorishoek. Een nieuw landgoed versterkt deze relatie tussen dorp en dijk en geeft tevens recreatieve mogelijkheden voor de omliggende campings.

Landgoed de Pluimpot is er één van formaat: 32 hectare aan bos, waterpartijen, sierlijke lanen en een vijftal woonkavels zijn hier in twee fasen gerealiseerd. Het nieuwe landgoed sluit aan op het bestaande bos, het natuurreservaat en de Oosterschelde. In samenhang met de nabijheid van vele recreatieve voorzieningen bepaalt dit de woonkwaliteit van het landgoed.

de aanpak

Twee woonkavels liggen aan een ovaalvormige waterpartij. Het water vanuit deze vijver loopt door in het bos en komt in zuidelijke richting uit in een kleinere vijver. Hier ligt een derde woonkavel. Het water door het bos is een zichtlijn tussen de kavels. De monumentale oprijlaan door het landgoed verbindt de kavels met de Groene Dijk en de Oosterschelde. Deze sierlijke lindelaan is volledig opengesteld voor wandelaars, maar doet tevens dienst als oprijlaan voor de drie landhuizen. De architectuur van de woningen sluit aan bij deze landschappelijke kwaliteiten, die refereren aan de Engelse landschapsstijl.

In het westelijk deel van het landgoed wordt aansluitend op de karreveldstructuur onderaan de Oosterschelde dijk eerst een waterrijk gebied gerealiseerd. De gronddammetjes die in het water steken vormen een verwijzing naar de karrevelden die karakteristiek zijn voor de binnenzijde van veel Oosterscheldedijken. Aansluitend op het water zijn nog twee landgoedkavels vormgegeven, welke aan de oostkant door bos wordt omsloten.

De paden van het landgoed zijn openbaar toegankelijk, uitgezonderd de entreepaden naar de woonkavels. Privé en publiek zijn op duidelijke en prettige wijze gescheiden, gebruik makend van de afgeschermde ligging in het bos.

project data

Titel: Landgoed Pluimpot

Locatie: Sint-Maartensdijk, Zeeland, NL

Omvang: 32ha

Opdrachtgever: Particulier

Samenwerking: DLV Makelaardij

Looptijd: 2005

Type: Inrichtingsplan

Beeldcredits: BoschSlabbers, Jeroen Musch

Projectcode: Zt05-29