Zeeuwse tuin met waterstaat geschiedenis

Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Zeeland

Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Zee en Delta

Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Zee en Delta

Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Zee en Delta

Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Zee en Delta

De Kern

Tuin rond Rijkswaterstaat Zeeland

De tuin rond het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat Zeeland in Middelburg heeft twee sferen die naadloos in elkaar overlopen. Een parksfeer van bomen en gras die de relatie van het pand met de oude stad Middelburg accentueert. En een tuinsfeer die aansluit bij de maatvoering van de nieuwbouw en de werkzaamheden van de gebruiker visualiseert.

De lange rechte plantstroken gaan een grafisch spel aan met het gebouw. De beplanting geeft op haar beurt iedere strook een eigen karakter. De strook ingeplant met grassen verwijst naar het duinlandschap. Het Zeeuws talud is beplant met beplanting die doet denken aan de flora op Zeeuwse schorren en kwelders.

Het terras is opgebouwd uit stenen van een voormalig dijktalud en voor de zitelementen zijn granieten blokken van de voormalige sluis van Wemeldinge gebruikt. Allemaal materiaal met een duidelijke Rijkswaterstaatgeschiedenis, dat door dit hergebruik een nieuw leven krijgt.

Zicht op gebouw Rijkswaterstaat Zeeland

“Een tuin geïnspireerd op kwelders, duinen en zeedijken, dát is typisch Zeeuws.”

– ontwerper Hans Ringoot, BoschSlabbers

 

 

 

Petermans kunstobject

Voor het kunstobject van Dan Peterman heeft BoschSlabbers een zodanige plek gecreëerd, dat tuinontwerp en ruimtelijke impact op natuurlijke wijze samenvallen. Het kunstobject staat op een plein met schelpverharding. Hierdoor komt het hout van Petermans kunstobject bij wijze van spreken weer terug in de omgeving waar het oorspronkelijk gestaan heeft, terwijl dit materiaal ook weer een verwijzing is naar het Zeeuwse landschap en het werk van Rijkswaterstaat.

Ruin rijkswaterstaat

Project data

Titel: Hoofdkantoor Rijkswaterstaat Zeeland

Locatie: Middelburg, NL

Omvang: 1,1 ha

Opdrachtgever: Rijks Gebouwen Dienst

Type: tuinontwerp, beplantingsplan, uitvoeringsbegeleiding, daktuin

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: ZT 00-36