Groene toegangspoort met 'Brugs Ei' als blikvanger

Groene toegangspoort

Stationsomgeving Brugge

Stationsomgeving Brugge

Stationsomgeving Brugge

Stationsomgeving Brugge

De kern

Groene toegangspoort

Brugge staat aan de vooravond van een bijzonder transformatie die de toegang tot de stad ingrijpend zal veranderen. De stationsomgeving zal de komende jaren veranderen in een groene toegangspoort tot de stad. BoschSlabbers en ZJA architecten ontwerpen deze herinrichting van de stationsomgeving van Brugge, Boskalis zorgt voor de gefaseerde bouwuitvoering. Een bijzonder kenmerk van de herinrichting is de transformatie van het stationsplein tot een groen Stationspark, met als blikvanger een fontein genaamd ‘het Brugse Ei’.

de aanpak

Veilig, duurzaam en klimaatadaptief

Met de herinrichting wordt de verkeerssituatie rond het station van Brugge ingrijpend verbeterd, met veilige oversteekmogelijkheden voor fietsers en voetgangers bij de ring R30. De kruispunten op de ring, het stationsplein en omliggende gebieden zullen worden heraangelegd, waardoor deze toegangspoort tot Brugge een aantrekkelijke, veilige en prettige omgeving wordt. Het ontwerp anticipeert niet alleen op wateroverlast, maar omvat ook de aanplanting van bomen en uitbreiding van groenzones om hittestress en droogte tegen te gaan. Het resultaat is een zorgvuldige ingreep die de stationsomgeving op een logische en veilige manier aansluit op historisch Brugge.

Het feit dat we in UNESCO werelderfgoed aan het werk zijn vraagt een zorgvuldige uitwerking. Hierbij hebben we veel aandacht voor duurzaamheid en klimaatadaptatie. Dit doen we door zoveel mogelijk te ontharden waardoor al het water wordt geïnfiltreerd en we in de droge maanden voldoende waterbuffer hebben. Een afgewogen assortiment aan planten zorgt voor een grote diversiteit in soorten, grootte en groeiwijze van planten, wat voor zowel bezoekers als diersoorten aantrekkelijk is en daarnaast bijdraagt aan klimaatrobuustheid en het reduceren van hittestress.

Stationspark en Vestenpassage als groene route

De stationsomgeving is ontworpen als stationspark, met grote groenvakken gepositioneerd rondom de looproutes, zichtlijnen en de nieuwe fontein. Vanaf hier hebben bezoekers een prachtig zicht op de stad en de drie hoogste monumenten van Brugge. Een groene, royale wandelweg die licht naar beneden glooit, leidt naar een brede Vestenpassage onder de Ringweg, vormgegeven in gepolijst beton en gele baksteen. Deze nieuwe passage biedt een open en uitnodigende doorgang voor voetgangers en fietsers van station naar binnenstad, met een negen meter breed zicht op het park erachter. De afmetingen, de afgeronde keerwanden en de traditionele Brugse bakstenen roepen associaties op met een poortgebouw. 

De passage fungeert ook als verbindend element voor flora en fauna, met een brede groene zone aan de noordkant, beplant met soorten die passen in dit vochtige en lichtarme milieu. Om bezoekers intuïtief direct richting het hart van de oude stad te brengen is de wandelrouting verlegd tot in het park, waar middels twee slanke bruggen een nieuwe doorgang is gecreëerd. De slanke bruggen gaan op in het landschap, met minimale landhoofden, bescheiden kolommen en behoedzame plaatsing tussen de aanwezige oude bomen. En dragen hun steentje bij aan de groene beleving van deze vernieuwde toegangspoort tot de stad.

“Met de herinrichting van de stationsomgeving wordt de verbinding tussen het historische centrum van Brugge en het Centraal Station hersteld. Deze groene, klimaatadaptieve passage is ontworpen als een aangename verblijfsruimte waar ook dagelijks duizenden mensen doorheen bewegen.”

– Stijn Koole, partner/landschapsarchitect BoschSlabbers

Interessant detail

Een fontein genaamd het ‘Brugse Ei’

Centraal op het stationspark komt een nieuwe fontein, dat de eivormige Brugse stadsplattegrond met Vesten weergeeft. In de natuurstenen platen wordt in verschillende diktes en dieptes de plattegrond van Brugge uitgefreesd. Daar waar water stroomt (de Vesten en watergangen in de stad) worden brede diepe vloeiende lijnen gemaakt waar water in stroomt. De straten zijn ondergeschikt en smalle ingefreesde lijnen. De markante plekken worden geïllustreerd aan de hand van waterspuwers en verlichting die daarmee in warme maanden zorgen voor verkoeling en aanleiding tot spel.

project data

Titel: Vernieuwing stationsomgeving Brugge

Locatie: Gemeente Brugge, België

Opdrachtgever: Agentschap Wegen en Verkeer en de Stad Brugge

Samenwerking: ZJA, Boskalis, ABT

Looptijd: 2022 - heden

Type: Herinrichtingsontwerp

Beeldcredits: BoschSlabbers, ZJA, Boskalis, ABT

Projectcode: BS22-072