Zeeuwse wolkenluchten in een eigentijds stadspark

Wijkpark Veerse Poort

Wijkpark Veerse Poort Middelburg

Wijkpark Veerse Poort Middelburg

Wijkpark Veerse Poort Middelburg

Wijkpark Veerse Poort Middelburg

de kern

Groen wijkpark

Aan de noordoostzijde van Middelburg verrijst het woongebied Veerse Poort, naar ontwerp van Architectuurstudio Herzberger. Een langgerekt open park verbindt de nieuwe wijk met de binnenstad en het omliggende polderland.

Het park bestaat uit grote waterpartijen, ruime gazons en boomgroepen. Er is ruimte voor ecologisch gericht groenbeheer. Langgerekte waterpartijen met riet, kwakende kikkers en statige reigers worden gecombineerd met door de wind gevormde bomen en fluitenkruid.

In het park zijn speelvoorzieningen voor diverse leeftijdscategorieën. De ruime gazons zorgen er voor een flexibel ruimtegebruik. Door de afwezigheid van autoverkeer krijgt het park een rustige landelijke sfeer. Het toren-silhouet van de Middelburgse binnenstad en de Zeeuwse wolkenluchten spiegelen in de waterpartijen.

Plan Veerse Poort

“Het fietspad door de wijk is één rechte streep, maar de ruimtebeleving vanaf het pad is erg dynamisch. Zelfs de waterpartij wisselt van zijde.”

– Ontwerper Hans Eshuis, BoschSlabbers

de aanpak

Intimiteit en weidsheid

Een belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp is het landschap van Zeeland met haar kreken, bloemdijken en boomgaarden. In de Veerse Poort zijn compacte appartementenblokken ontwikkeld rond een centraal binnenhof. De intimiteit van de woonhoven contrasteert met de lange lijnen van het park. Waar de hoven refereren aan de menselijke maat, pakt het park de schaal van het landschap op.

BoschSlabbers heeft het contrast tussen intimiteit en weidsheid opgerekt door te spelen met horizon en perspectief. Bijvoorbeeld door het speelveld tegenover de half verdiepte woningen van de Mezenhof onder talud te leggen. De grasdaken van de woningen lopen visueel door in het park en de blik wordt als vanzelf gericht op de Zeeuwse wolkenlucht.

Grasdaken lopen over in het park

Niet hangen maar doen

De skatebaan vormt de centrale ontmoetingsplek voor de jeugd. Door deze direct bij de belangrijkste toegang van de wijk te plaatsen is er altijd zicht op de spelende kinderen. Hierdoor verwordt de baan niet tot hangplek, maar wordt deze zelfs door de jongste jeugd fanatiek gebruikt.

 

Groene erfscheidingen

In wijkpark Veerse Poort zijn de overgangen van particulier terrein naar openbare ruimte essentieel. Alle overgangen zijn als een duurzaam groene afscheiding vormgegeven. Bijzonder is dat het onderhoud van de hagen in het koopcontract van de woningen is opgenomen. De bewoners van de Veerse Poort hebben door deze hagen dus ook zelf een rol in een succesvolle groene uitstraling van de wijk.

Skatepark Veerse Poort
Bebouwing park

Project data

Titel: Wijkpark Veerse Poort

Locatie: Middelburg, NL

Omvang: 4 ha

Opdrachtgever: Gemeente Middelburg

Looptijd: Ontwerp 1998-2005, uitvoering 2001-2009

Type: visie, masterplan, herinrichting, ontwerp, uitvoering

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: ZS 98-05