Waal, wallen, Waal

Waal, wallen, Waal

Omgevingsvisie Zaltbommel

Omgevingsvisie Zaltbommel

Omgevingsvisie Zaltbommel

Omgevingsvisie Zaltbommel

de kern

Visie van Waal tot Waal

In opdracht van het gemeentebestuur van Zaltbommel heeft BoschSlabbers een toekomstvisie op de vestingstructuur van de stad ontwikkeld. Deze structuur omarmt de stad van Waal tot Waal.

In eerste instantie is gevraagd om de aanwezige waarden van de vesting, die in zijn geheel is aangewezen als Rijksmonument, nader te duiden. Om vervolgens op basis van deze duiding een gewenste toekomstige ontwikkeling te schetsen.

Daarnaast wil de gemeente Zaltbommel de talrijke initiatieven van derden, die effect hebben op de waarden van de vesting beter kunnen beoordelen. De visie is hiermee enerzijds een toetsingskader voor plannen van derden en anderzijds een visie op de gewenste ontwikkeling. Waaronder restauratie en herstel.

Artikel in Brabants Dagblad

“Juist omdat er zo weinig aan de vestingwerken gedaan is, is alles bewaard gebleven. Er is nauwelijks aan gerommeld. Deze visie moet ervoor zorgen dat dat zo blijft en dat er geen ‘domme’ dingen gaan gebeuren.”

– landschapsarchitect Jan Willem Bosch, BoschSlabbers

de verwondering

Nieuwe ontwikkelingen naast restauratie en herstel

Het rapport ‘Zaltbommel van Waal tot Waal’ staat vol met praktische aanbevelingen over hoe de gemeente in de toekomst met de vestingwerken (Rijksmonumenten) zou moeten omgaan.

De visie voorziet in een groot aantal projecten waarbij enerzijds met respect voor bovengenoemde waarden, ontwikkelingen mogelijk worden. Zoals de bouw van een nieuw tentoonstellingspaviljoen naast het Stadskasteel, de accentuering van de voormalige stadspoorten door middel van nieuwbouw en de ontwikkeling van een nieuwe Buitenstad. Daarnaast maakt de restauratie van het 19e-eeuwse wallenpark deel uit van de visie.

Klik hier en hier voor de artikelen over de visie voor Zaltbommel in het Brabants Dagblad.

Artikel in Brabants Dagblad met Jan Willem Bosch

“Mensen moeten weer in de gaten krijgen dat ze een vesting binnengaan”

– bureau BoschSlabbers. In: Brabants Dagblad, 22 mei 2014

Project data

Titel: Omgevingsvisie Zaltbommel

Locatie: Zaltbommel, NL

Omvang: De omgeving van Zaltbommel

Opdrachtgever: Gemeente Zaltbommel

Looptijd: Visie tussen 2013-2014; Restauratieplan tussen 2014-2017

Type: visie, restauratieplan

Beeldcredits: BoschSlabbers

Projectcode: ZS 13-10