Park binnen de vesting

Westdampark Woerden

Westdampark Woerden

Westdampark Woerden

Westdampark Woerden

Westdampark Woerden

De kern

Park binnen de vesting

Download en bekijk het ontwerp Westdampark in lage resolutie hier.

Het Westdampark is gelegen langs de Singels van Woerden binnen de vestingswerken van de stad. De fraaie uitzichten over de Singel, de monumentale beplantingen en bouwwerken vormen het beeldmerk van het Westdampark. Het park is toe aan renovatie. De paden zijn matig en de beplantingen zijn doorgeschoten. Een aantal grote bomen zijn slecht en hebben bij kap een grote impact op het beeld. De opgave is om het Westdampark zodanig in te richten dat recht wordt gedaan aan de historische achtergrond van de plek en invulling wordt gegeven aan de gebruiksvraag.

Park voor iedereen

De nieuwe inrichting van het Westdampark nodigt mensen uit om te verblijven. Het park is bij uitstek bedoeld om te wandelen, te zitten, te genieten of om af te spreken om bij te praten. De entree van het park heeft door het verplaatsen van de parkeerplekken een uitnodigend karakter gekregen. Alle paden die het park in leiden zijn gemarkeerd door een bloembed met plukbloemen die mensen uitnodigt het park verder te ontdekken.  Het oostelijk deel is ingericht als groene zone waar evenementen plaats kunnen vinden maar waar ook lekker gepicknickt kan worden in de zon. De plek voor een mogelijk paviljoen (burgerinitiatief) ligt strategisch aan het water en koppelt daarmee de Singel en het Westdampark aan elkaar. Ruimte, openheid, gras en bomen kenmerken het park. Het westelijk deel is compacter, hier wordt een deel (450m2) ingericht als groente- en fruittuin die beheerd wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (ameco). Deze functie zorgt voor een afwisseling in het tapijt van het park. Uitrusten kan op de verhoogde grastaluds die speciaal voor het relaxen in het park zijn aangelegd. Voor kinderen zijn er enkele spelaanleidingen in de vorm van omgevallen bomen, stapstenen en evenwichtsbalken waar ze overheen kunnen klauteren.

Herkenbare vesting

De bestaande parkvijver is een restant van de voormalige vestinggracht. Het voormalige stadhuis ligt op een restant van een van de bolwerken van de vesting. Hier krijgt de stadskant van het water een strakke lijnvoering. Zonder daadwerkelijk een exacte reconstructie te beogen wordt ook het achterliggende talud strakker uitgevoerd en van een rij lindebomen voorzien.

 

project data

Titel: Westdampark Woerden

Locatie: Woerden, Nederland

Omvang: 1,6ha

Opdrachtgever: Gemeente Woerden

Looptijd: 2017-heden

Type: Parkontwerp (SO,VO,DO)

Beeldcredits: BoschSlabbers