Zandvoort kent een rijk verleden. Ontstaan als een kleinschalig vissersdorp en vanaf 1830 dé badplaats van Nederland. Vanaf 1830 komt het badtoerisme vanuit Engeland over, Zandvoort zet hier groots op in. Er ontstaat een reeks aan prachtige badhuizen, direct gerelateerd aan zee. Ook het Badhuisplein had een directe relatie met het strand door een zeer flauw talud. Na 2e wereldoorlog wordt ingezet op grootschalige wederopbouw gebaseerd op massatoerisme. Een grootschalig centraal activiteitenplein dat direct relatie legt met het strand wordt achterwege gelaten.
Binnen de Metropoolregio Amsterdam speelt de boulevard van Zandvoort een belangrijke rol die vraagt om een vernieuwde eigentijdse inrichting. De ambitie is om de boulevard de internationale allure terug te geven. Een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte die meerwaarde geeft aan inwoner, ondernemer en (internationale) toerist.
Door de ontwikkeling in tijd heeft de langste boulevard van Nederland een herkenbare zonering ontwikkeld, gedefinieerd door relatie tot dorp, landschap, en intensiteit in gebruik. De boulevard kent hierdoor een bijzondere variatie in beeld die uniek is voor de Nederlandse kust. Twee heldere knopen leggen een verbinding tussen dorp (lokaal), treinstation (regionaal/globaal) en het strand. Elke zone van de boulevard heeft zijn eigen karakter, bepaald door ruimtelijkheid, type en plaatsing van bebouwing, hoogteligging, duinbeleving en inrichting.
In het ontwerp wordt ingezet op het versterken van deze karakteristieken die de eigenheid van Zandvoort kenbaar maken. Daarnaast wordt ingezet op toekomstbestendige inrichting die het gebruik van de internationale toerist verzorgd. Dit wordt middels 10 speerpunten gedaan:
project data
Titel: Herinrichting Boulevard Zandvoort
Locatie: Zandvoort, NL
Omvang: 3 km
Opdrachtgever: Gemeente Zandvoort
Samenwerking: Stipo (SO)
Looptijd: 2018-2020
Type: Schetsontwerp tot definitief ontwerp
Beeldcredits: BoschSlabbers, zandvoortvroeger.nl
Projectcode: bs-S 18-10