Weelderige tulpenpracht in het stadshart
Een koets, gelakt in zwart en ossenbloedrood, van binnen bekleed met rood laken, wordt door vier paarden voortgetrokken over natte, glimmende kasseien. Het is begin 18e eeuw als een voornaam Duits reisgezelschap onder leiding van Conrad Zacharias von Uffenbach in Deventer arriveert.
Tijdens een bezoek aan het burgemeestershuisje van de Hanzestad verwondert Von Uffenbach zich over de prachtige, bloeiende tulpentuin: een zee van bloemen in de meest intense kleuren. In zijn reisverslag schrijft hij er erg van onder de indruk te zijn. Hij kon niet vermoeden dat zijn verslag 300 jaar later de inspiratie zou zijn voor het ontwerp van twee nieuwe stadstuinen – op vrijwel dezelfde plek.
In het voorjaar de tulpen en in de zomer kruisbessen, aalbessen, citroenmelisse, appels en meer……. De tulpvormige plantvakken vol wilde tulpen, aardbeienplanten en kruiden liggen prominent in de publieke stadstuinen grenzend aan het stadskantoor van Deventer. Eromheen vrijstaande kers-, appel- en perenbomen. De tuinen bestaan voor 90% uit eetbare planten. Die leveren niet alleen plukfruit, maar hebben samen met de bloemrijke plantvakken een grote aantrekkingskracht op bijen en vlinders. Mooi is dat ze ook allemaal sierwaarde hebben. De tuinen zijn tijdens kantuururen openbaar en worden onderhouden in samenwerking met de direct omwonenden.
Kasseien paden, poorten en stegen verbinden de tuinen van dit stadhuiskwartier met het centrum van de stad. Rondom de fietsenstalling verrees een muur met varens en glaskruid. Hoge beukenhagen scheiden openbaar en privéterrein. Voor bezoekers en omwonenden is het fijn verpozen op de lange eikenhouten banken in de groene tuinen.
Een zonlichtstudie maakte onderdeel uit van het planproces en beïnvloedde de plek van functies en beplanting op de pleinen.
Zuidelijke binnentuin
De ruimte van de zuidelijke binnentuin wordt gevormd door de wanden van de stadwoningen aan de Polstraat en het nieuwe stadskantoor. Doordat de achtergevel geen zon vangt, noodzaakt dit tot een alternatief voor een traditionele stadtuin. Langs de stadswoningen is een strook ingericht welke dienst doet als tweede ontsluiting van de woningen. Op de zonnigste locatie van de binnentuin zijn zitelementen voorzien voor gezamenlijk gebruik door bewoners, bezoekers en ambtenaren.
Noordelijke binnentuin
De noordelijke binnentuin wordt gevormd door de stadwoningen aan de Assenstraat en het nieuwe stadkantoor. Door de verzorgde uitstraling van de gevels, de optimale zonoriëntatie en de verschillende entrees leent de tuin zich voor meer intensief gebruik. Het meest zonnige deel wordt ingericht als een gezamenlijke verblijfsplek. Achter de woningen zijn privé-terrassen voorzien. Bloemrijke beplanting geeft de tuin haar structuur. Een veelheid aan eetbare planten geeft de tuin een bijzondere betekenis voor omwonenden en ambtenaren.
project data
Titel: Buitenruimtes Stadhuis Deventer
Locatie: Deventer centrum, NL
Omvang: 4409 m2
Opdrachtgever: Gemeente Deventer
Samenwerking: Neutelings Riedijk Architecten
Looptijd: 2012-2015
Type: Schetsontwerp, voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestek
Beeldcredits: BoschSlabbers, Gemeente Deventer, Jeroen Musch
Projectcode: ZS 12-11