Thuiskomen tussen dorp en landschap

Thuiskomen tussen dorp en landschap

Woonerf Putten

Woonerf Putten

Woonerf Putten

Woonerf Putten

De kern

Je thuisvoelen

Je thuis voelen heeft alles te maken met aarden op een plek en die plek eigen maken. Door de generaties heen is dit stuk ontgonnen heide omgetoverd tot een waar lustoord. Met dit project is de natuur weer centraal gesteld in het landschap. Waar intensieve landbouw, intensieve bebouwing, wegen en kerk met parkeerplaatsen een natuurarme en stenen getto creëerden, biedt dit unieke woonerf een eldorado voor mens en dier.

De aanpak

Klimaatbewust wonen

Het landschapsontwerp speelt in op de karakteristieken van de plek. Dit zijn:

  • het versterken van de orthogonaliteit van het gebied (heideontginningen);
  • het versterken van het ‘lint’ en de ruimte achter het lint;
  • haakse lijnen herintroduceren met rijen van meerstammige heesters;
  • het toevoegen van boomgaarden;
  • het inbrengen van subtiel reliëf door werk met werk te maken.

Natuur en biodiversiteit: Hier zijn alleen inheemse beplantingen toegepast en is veel diversiteit in landschap aangebracht. Bloemenweide, boomgaarden, houtwallen, meerstammige heesters, hagen en ouderwetse aardappellandjes. Ook zijn er voor diverse soorten fauna verblijfsplekken gemaakt door rommelhoeken, takkenrillen, nestkasten (mezen, mussen, torenvalk) te realiseren. 

Klimaat en duurzaamheid: De woning is aan de meest zonnige zijde bedekt met een dak van zonnepanelen, is uitgevoerd met een warmtepomp met bodemlussen, heeft een WTW (warmte terugwinning) en is zeer goed geïsoleerd (prefab houten wanden en 3 dubbel glas). Het regenwater dat op de woning valt, wordt opgevangen in de mestput van de oude varkensschuur en wordt hergebruikt in de moestuin. Het overige water wordt opgevangen in greppels en kan inzijgen in het gebied. Met de terreininrichting zijn veel materialen hergebruikt, oude betonstenen uit de oprit, tegels als stapelmuren en hout uit de voormalige schuren. 

De verwondering

Groene bijdrage

Het gezamenlijk wonen en leven, waarbij er zorg wordt gedragen voor elkaar en de omgeving, dat is het streven van deze bewoners en zorgt voor woon- en levensgeluk. Een groene omgeving die rijk is aan biodiversiteit en bijdraagt aan klimaatadaptatie. De nieuwe schuurwoning is ontworpen met veel aandacht voor duurzaamheid en energiezuinigheid. Zo is er gebruikgemaakt van hoogwaardige isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Ook is er rekening gehouden met het gebruik van natuurlijke materialen. Het landschapsplan en architectuur zorgen ervoor dat de woning opgaat in zijn omgeving en bijdraagt aan de biodiversiteit en ecologische waarde van het gebied.

Interessant detail

Natuurlijke harmonie

De inrichting van de plek is gebaseerd op het creëren van een zo’n natuurlijk mogelijke situatie. Het bemeste weiland is afgegraven en ingezaaid met bloemrijke kruidenvegetatie. Van de grond is een houtwal gemaakt om extra reliëf in het terrein te maken.  Op de houtwal zijn diverse meerstammige struiken geplant. De houtwal kent een mooie opbouw van bomen, heesters en kruiden. De hagen zijn ingeplant met vijf verschillende soorten. Zelf het dak van de woning is groen en draagt bij aan de natuurinclusiviteit van het terrein. Alle beplanting op het terrein is inheems. Het doel is om de natuur zo veel mogelijk ruimte te geven en deze vanzelf te laten groeien.

project data

Titel: Woonerf

Locatie: Gemeente Putten

Omvang: Kavel 7.000 m2

Opdrachtgever: Particulier

Samenwerking: Architect: Sana, Floris Mooij

Aannemer: De Bruin Putten (bouwkundig), Bos Putten (installatie)

Looptijd: Uitvoering 2022/2023 (landschap 2022/2024)

Type: Landschapsontwerp

Beeldcredits: Wijnand Bouw, BoschSlabbers